成为一名麦德龙顾客

申请麦德龙会员卡

绿色生活,可持续发展 麦德龙中国发布其首份可持续发展报告

2015.09.14

新闻稿

上海,2015914——麦德龙中国于今日举行首次可持续发展周启动仪式,中国连锁经营协会、世界自然基金会、海洋管理委员会及其供应商和麦德龙员工共同出席此次启动仪式。活动期间,麦德龙中国还发布公司首份《麦德龙中国可持续发展报告》,并启动“麦德龙熄灯一小时”活动,通过在麦德龙中国办公室及各批发商场关灯一小时,展示公司对节能的大力支持。

麦德龙中国总裁席龙表示,“关爱我们的家园,保护我们赖以生存的环境,这是我们每一个人的责任。可持续发展是麦德龙践行的指导原则之一。我们在负责任的采购、绿色运营、低碳供应链、关爱员工及社会公益等领域身体力行,同时确保以经济、环境和社会三者兼顾的可持续发展战略进行企业运营。我们坚信,麦德龙不仅为股东和客户创造价值,同时也对环境和社会产生积极影响。”

麦德龙中国践行可持续发展战略

麦德龙致力于实现全球可持续发展,而对环境的保护则是其工作的重中之重。

在采购领域,麦德龙集团是商业社会标准倡议(BSCI)的发起者之一。该倡议要求对供应商是否遵守基本的社会标准进行审核,审核的社会标准包括是否雇佣童工、是否存在歧视以及对员工的工作时间、报酬及工作环境的健康与安全等进行评估。麦德龙中国完成了对所有非食品类自有品牌供应商的信息采集和调查,并将只与合规的、遵守基本社会标准的供应商进行商业合作。

同时,麦德龙还对各地农民提供培训,帮助他们减少化肥和农药的使用。为支持可持续捕捞,麦德龙鼓励供应商在预包装水产品标签上明确标识捕捞来源。麦德龙也鼓励自有品牌纸制品和木制品供应商通过FSC认证,并积极扩大有机食品的采购,引导消费者培养绿色生活方式。

自2009年旗下首家节能批发商场——麦德龙无锡惠山商场落成后,麦德龙正式启动ESP节能计划,其中包括一个投资高达1.2亿元的项目。麦德龙中国利用该笔投资,计划到2020年内完成所有商场室内LED照明设备的新装或更换工作。另外,麦德龙还实施旨在减少温室气体排放的制冷升级措施,更全面启动了“能源意识提升计划”,通过能源管理系统持续地追踪所有商场和总部的能源消耗情况。麦德龙于2015年开始在上海普陀商场试点太阳能发电项目。该项目共安装350千瓦的太阳能光伏板,预计每年可以发电400,000度,占商场用电总量的25%左右。

麦德龙还致力于节约用水、节约用纸和其他能源节约项目,以期有效保护环境。此外,麦德龙通过不断优化物流运输线路,在最大限度减少食物浪费的同时实现物流管理的三“最”:最短时间、最少资源和最低碳排放。

关爱员工及社会公益

麦德龙中国认为,公司的发展远愿景与自然环境、员工及人类未来紧密结合,将促使公司长期繁荣发展。麦德龙强调公司与员工同商共赢,并积极参与社会公益。

麦德龙中国创办麦德龙大学,旨在培训、启发和帮助员工通过主动学习提高自身能力,从而为公司的可持续发展提供更多可靠的人才保障。到目前为止,麦德龙大学已在中国的11个城市设立了培训基地,并在中国所有商场设立了员工学习园地。通过举办麦德龙“家庭日”、“未来之星”计划及“天使爱美丽”等活动,麦德龙对其员工、管理培训生及女性员工等提供关爱。上述措施收到了良好效果,麦德龙的员工敬业度(稳定率)为86%,比中国最佳雇主前一百强的敬业度平均水平高出8%。

“关爱与分享”是麦德龙在参与社会公益事业时所倡导的核心理念。自2011年以来,麦德龙中国每年都举办“爱心盒”活动,购买糖果点心等食物装进“爱心盒”,在春节前将这些“爱心盒”送给各地儿童福利院的孩子们。2013年,麦德龙率先将“食物银行”引入中国。迄今为止,我们已在北京、上海和广州等城市累计捐赠了价值超过150万元的食物。每当国家发生自然灾害,麦德龙中国始终冲在救灾第一线。比如在鲁甸地震、雅安地震及云南旱灾期间,麦德龙慷慨解囊,与灾区人民携手共克时艰。

关于麦德龙现购自运

麦德龙现购自运在全球26个国家拥有逾750家自助式批发商场, 2013/2014财年销售额约达310亿欧元,全球近11.7万名员工。

麦德龙现购自运是全球最大的零售和贸易公司之一——麦德龙集团的销售分支,集团2013/ 2014 年度销售额达630亿欧元。目前,集团在全球30个国家拥有近250,000名员工和近2,200家商场。麦德龙集团的出色表现得益于旗下销售业态在各自领域内的杰出贡献,其中包括全球自助式批发业务先驱麦德龙现购自运、欧洲消费电子市场领导者万得城和Saturn电器卖场、Real大卖场、以及Galeria Kaufhof百货商场。更多信息敬请登录: www.metrogroup.de

关于麦德龙中国

作为全球自助式批发业务的领军企业,1996年,麦德龙在上海开设了它在中国的第一家现购自运批发商场,为中国带来了全新的商业理念。麦德龙是中国第一批获得中央政府批准、允许在中国主要城市建立连锁商场的外资商业巨头。迄今,麦德龙在中国的56个城市开设了82家商场,全国拥有12000多名员工及逾400万采购客户。更多信息敬请登录: www.metro.cn

媒体查询:

肖岚

企业传播经理-媒介事务

锦江麦德龙现购自运有限公司

中国上海市普陀区真北路1425号

电话:(8621)2207 8012

传真:(8621)2207 6600

公司网站:www.metro.cn

Go Green and Think Sustainability
ETRO China Releases First Sustainability Report

Shanghai, 14 September 2015 –METRO Cash & Carry China today held a launching ceremony of its first Sustainability Week, attended by China Chain stores & Franchise Association, World Wide Fund, Marine Stewardship Council, and the wholesaler’s suppliers and employees. During the event, the company also released its first METRO China Sustainability Report, and held the METRO One Hour campaign to turn off lights in office and stores to support energy saving.

"It is the duty of every one of us to take care of our homeland and protect the environment we live in.” said Mr. Jeroen de Groot, President of METRO China. “Sustainability is one of our guiding principles. We embrace sustainability in our daily business practices, including responsible sourcing, green operation, low-carbon supply chain, employees caring and contribution to community. We ensure that our business decisions take economic, ecological and social considerations, and believe at METRO we not only create value for shareholders and customers, but also make positive impact for the environment and society."

Embedding sustainability in METRO China’s business practices

As part of METRO’s commitment to achieving sustainable development worldwide, the wholesaler is focused on implementing environmental protection initiatives.

In terms of sourcing, METRO is a founding member of Business Social Standards Initiative (BSCI), which demands auditing of suppliers on its fulfillment of social responsibilities. These social standards include no child labor, no employee discrimination, and are related to working hours, compensation, working environment, as well as health and safety, etc. METRO has surveyed and collected data from all own brand non-food suppliers, and will cooperate only with suppliers in compliance with business social standards.

Meanwhile, METRO offers trainings to local farmers to help them reduce the use of chemical fertilizer and pesticide. In order to support sustainable fishing, the company encourages suppliers to clearly specify the fishing area on pre-packed seafood products. It also encourages own brand paper and wood product suppliers to achieve FSC certification, and actively extends the sourcing of organic foods for customers to pursue a sustainable lifestyle.

Since METRO China's first energy-saving and eco-friendly store, METRO Wuxi Huishan Store, opened in 2009, METRO China has not only introduced Energy-Saving Projects (ESP), including a plan valued RMB 120 million to upgrade all lightings into LED in all stores by 2020, but has also implemented refrigerant upgrade to reduce greenhouse gas emissions, and launched an Energy Awareness Program to track the energy consumption of METRO China's stores and headquarters. It initiated a pilot solar power project in Shanghai Putuo store in 2015. The 350-KWH photovoltaic panels installed are expected to generate 400,000 KWH per year, accounting for 25% of total electricity consumption in store.

The company is also working on saving water, paper and other energy items to protect the environment. In addition, it keeps optimizing transportation routes to successfully manage its logistics at the fastest speed with the least resources and emission while minimizes food waste.

Caring for people and giving back to the community

METRO China believes that bringing the company’s needs and ambitions in line with the needs of nature, people and future generations will provide it with long-term prospects for prosperity. Therefore the company values the engagement of its employees and contribution to the community.

METRO China has dedicated House of Learning to train, inspire and support employees to improve capabilities through active learning, and to supply more talents for the sustainable growth of its business. Till now the company has set up Houses of Learning in 11 cities as well as learning centers in every store in China. METRO also cares for its employees, management trainees and female employees, by holding various activities such as Family Day, Young Talent Plan, METRO Women’s Forum, etc. As a result, METRO’s employee Engagement International Survey reached 86%, 8% higher than the average of top 100 employers in China.

“Care & Share” is the core belief of METRO’s community involvement. The company has been holding “Boxes of Love” event since 2011, donating foods and snacks packed into boxes and delivering to the kids in orphanages across the country during Chinese New Year. It was also the first company in China to introduce “Food Bank” project into China in 2013. Till now, Food Bank donation of foods has been over RMB 1.5 million in Beijing, Shanghai and Guangzhou. Whenever natural disasters strike, METRO is always at the frontline of relief efforts, such as donations to Ludian earthquake, Yaan earthquake and Yunnan drought.

-END-

About METRO Cash & Carry

METRO Cash & Carry is represented in 26 countries with over 750 self-service wholesale stores. With a headcount of about 117,000 employees worldwide, the wholesale company achieved sales of about € 31 billion in the financial year 2013/2014. METRO Cash & Carry is a sales division of METRO GROUP.  METRO GROUP is one of the largest and most important international retailing companies. In the financial year 2013/14 it generated sales of around €63 billion. The company operates around 2,200 stores in 30 countries and has a headcount of around 250,000 employees. The performance of METRO GROUP is based on the strength of its sales brands that operate independently in their respective market segments: METRO/MAKRO Cash & Carry - the international leader in self-service wholesale - Media Markt and Saturn - the European market leader in consumer electronics retailing - Real hypermarkets and Galeria Kaufhof department stores.

More information at: www.metrogroup.de

Profile of METRO China

In 1996, METRO Cash & Carry, the international leader in self-service wholesale, opened its first wholesale store in the international metropolis of Shanghai. The company was among the first to gain permission from the China Central Government to set up chain operations in all major cities in China. Over the last decade, the company has set its foot already in 56 cities with 82 outlets in operation in China. With a headcount of over 12,000 employees, the wholesaler is serving more than 4 million buying customers across the country.

More information at: www.metro.cn

Alice Xiao

Corporate Communication Manager – Media Relations

METRO Jinjiang Cash & Carry Co., Ltd.

1425 Zhenbei Road, Shanghai 200333

Tel: + 86 (0) 21 2207 8012

Fax: + 86 (0) 21 2207 6600